PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szarlotka z olejem kokosowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/83/dc6a1da29c2649a9cb71ed42a199a9da0f65af10.jpeg935609http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-z-olejem-kokosowym
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
- ok. 1 kg jabłek
- 100g cukru
- odrobina wody
Ponadto:
- bułka tarta do podsypania
Sposób przygotowania przepisu:
Szarlotka z olejem kokosowym
1.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy masło, olej kokosowy, jajka (koniecznie w pokojowej temperaturze). Dokładnie ugniatamy i wstawiamy przykryte do lodówki.
2.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy troszkę wody i podgrzewamy przez kilka minuty aż zmiękną. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
3.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną w nich wykładamy formę do pieczenia (śr. 26cm)wyłożoną papierem do pieczenia, podpiekamy 10 minut w 180st.
4.
Wyjmujemy ciasto, posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz jabłkowy. Drugą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski i układamy na górę.
5.
Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 35 min. w 180st, lub do zarumienienia.
Porady
Ważne aby składniki przed zmieszaniem miały temp. pokojową, zwłaszcza olej kokosowy i masło.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze