Szarlotka z pianką śmietanowo - kokosową

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Pyszna delikatna kokosowa pianka wspaniale współgra z cytrynową masą jabłkową. Każdy kęs ciasta sprawia, że nie można się od niego oderwać. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x35cm
    Ciasto półkruche:
    40 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    15 dag zimnego masła
    3 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Masa jabłkowa:
    700g obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    3 łyżki wody

    Pianka śmietanowo – kokosowa:
    3 białka
    150g kokosu
    500ml gęstej śmietany 18%
    0,5 szklanki cukru
    Budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z pianką śmietanowo - kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder i kakao posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie część jedną zamrozić, drugą włożyć do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Ciasto z lodówki rozwałkować przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, na niej rozsmarować piankę śmietanowo – kokosową. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Całkowicie wystudzić.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić.
  • 3. Pianka śmietanowo – kokosowa: Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie utrzeć mikserem. Połączyć mieszając już łyżką z ubitymi na sztywno białkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować