Szarlotka z pianką śmietanowo - kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder i kakao posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie część jedną zamrozić, drugą włożyć do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Ciasto z lodówki rozwałkować przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, na niej rozsmarować piankę śmietanowo – kokosową. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Całkowicie wystudzić.
2.Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić.
3.Pianka śmietanowo – kokosowa: Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie utrzeć mikserem. Połączyć mieszając już łyżką z ubitymi na sztywno białkami.
Komentarze