Szarlotka z kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy je z cukrem oraz cynamonem.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
2.Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
3.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera.
4.Do powstałej pianki dodajemy powoli cukier oraz pojedynczo żółtka, delikatnie miksując. Następnie dodajemy suche składniki z miski i ponownie delikatnie miksujemy.
Na sam koniec, dodajemy do ciasta ostudzone masło i lekko mieszamy.
5.Następnie będziemy podpiekać spód ciasta:
3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy masłem. Blaszkę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
6.Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i układamy na podpieczonym cieście warstwę jabłkową, którą przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Blaszkę, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
7.W tym czasie przygotowujemy kokosową chmurkę:
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie miksując, dodajemy do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gotową warstwę kokosowo - białkową, układamy na wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
PODSUMOWUJĄC:
Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 - 15 - 15 (minut). Temperatura za każdym razem powinna wynosić 175 stopni C.
8.Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnego stwardnienia kokosowej chmurki. Następnie wyciągamy je z blaszki i kroimy.
Życzę smacznego! :)
Komentarze