Szarlotka z kokosową chmurką

4.48 (168 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smaczną, aromatyczną i delikatną szarlotkę, pachnącą cynamonem oraz wykończoną kokosową chmurką z białek i wiórków kokosowych.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 szklanka cukru
    - 200 g masła
    - 5 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/3 łyżeczki cynamonu
    - szczypta soli
    WARSTWA JABŁKOWA:
    - 1,2 kg jabłek
    - 3 łyżki cukru
    - 1,5 łyżeczki cynamonu
    KOKOSOWA CHMURKA:
    - 5 białek
    - 3/4 szklanki cukru
    - 100 g wiórków kokosowych
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy je z cukrem oraz cynamonem.

    Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
  • 2 2. Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
  • 3 3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera.
  • 4 4. Do powstałej pianki dodajemy powoli cukier oraz pojedynczo żółtka, delikatnie miksując. Następnie dodajemy suche składniki z miski i ponownie delikatnie miksujemy.

    Na sam koniec, dodajemy do ciasta ostudzone masło i lekko mieszamy.
  • 5 5. Następnie będziemy podpiekać spód ciasta:

    3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy masłem. Blaszkę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
  • 6 6. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i układamy na podpieczonym cieście warstwę jabłkową, którą przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Blaszkę, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  • 7 7. W tym czasie przygotowujemy kokosową chmurkę:

    Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie miksując, dodajemy do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gotową warstwę kokosowo - białkową, układamy na wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.

    PODSUMOWUJĄC:

    Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 - 15 - 15 (minut). Temperatura za każdym razem powinna wynosić 175 stopni C.
  • 8 8. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnego stwardnienia kokosowej chmurki. Następnie wyciągamy je z blaszki i kroimy.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować