Szarlotka z pianką serkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, cukier i posiekaj bardzo drobno nożem. Potem dodaj jajka, jogurt i zagnieć ciasto. 2/3 ciasta wyłóż je na dno blaszki o wymiarach 24 na 36 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. pozostałą część ciasta bardzo drobno „wyskub” z ciasta małe kawałeczki i i wyłóż na blaszkę. Piecz w tej samej temperaturze przez około 15 minut.
2.Galaretkę cytrynową wymieszaj z żelatyną i wrzątkiem, aż nie będzie grudek. Masa jabłkowa: jabłka obierz i pokrój na drobną kostkę. Przełóż do garnka z kilkoma łyżkami masła, sokiem z cytryny i podgrzewaj około 15 minut. Odmierz dokładnie 4 szklanki przegotowanych jabłek. Pod koniec wsyp rozpuszczoną galaretkę z żelatyną, cukier waniliowy, cukier puder do smaku i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
3.Masa biała: żelatynę rozpuść we wrzątku. serek homogenizowany zmiksuj dodając porcjami mascarpone i tężejącą żelatynę. Wsyp cukier puder do smaku.
4.Na ciasto kruche wyłóż białą masę, masę jabłkową, a na wierzch wyłóż drobne kawałeczki upieczonego ciasta. Schłodź w lodówce około 1,5 godziny.
Komentarze