Bardzo gruba warstwa jabłek na bardzo cieniutkim cieście, a na wierzchu przepyszna chrupiąca warstwa migdałów i cukru trzcinowego. Całość wyjątkowo smaczna, na wyjątkowe okazje.
Szarlotka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, dodać szczyptę soli oraz pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Całość posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Dodać roztrzepane jajko, ekstrakt waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
2.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Cisto nakłuć widelcem.
3.Jabłka umyć, obrać, oczyść z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki lub kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, dolać 2-3 łyżki wody i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszać, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, garnek zdjąć z ognia i odstawić, aby lekko przestygły.
Do lekko przestudzonych jabłek wsypać budyń, cukier i wymieszać.
4.Jabłka przełożyć do tortownicy, posypać je płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
5.Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 50 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko przypiekać przykryć je arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
6.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze