Krucha szarlotka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy palcami z masłem na konsystencję piasku, dodajemy cukier – 4 łyżki, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Dobrze zagniatamy, owijajmy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazdka, kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i na małym gazie stale mieszając doprowadzamy do ich zmięknięcia. Na koniec dodajemy cynamon i łyżkę cukru. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto i dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy w kształt koła o grubości 1,5 cm i wkładamy do okrągłej formy (średnica 20cm). Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka. Pozostałą połowę ciasta tarkujemy tak aby dokładnie zakryć jabłka. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Kilka minut przed wyjęciem posypujemy płatkami migdałów.
Komentarze