Krucha szarlotka z migdałami

4.5 (199 ocen)

Niezwykle kruche ciasto przekładane masą z kwaskowatych jabłek, posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    80 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    5 jabłek kwaśnych
    ½ łyżeczki cynamonu
    1 łyżka wody
    4 łyżki migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Krucha szarlotka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z migdałami 1. Mąkę łączymy palcami z masłem na konsystencję piasku, dodajemy cukier – 4 łyżki, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Dobrze zagniatamy, owijajmy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazdka, kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i na małym gazie stale mieszając doprowadzamy do ich zmięknięcia. Na koniec dodajemy cynamon i łyżkę cukru. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto i dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy w kształt koła o grubości 1,5 cm i wkładamy do okrągłej formy (średnica 20cm). Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka. Pozostałą połowę ciasta tarkujemy tak aby dokładnie zakryć jabłka. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Kilka minut przed wyjęciem posypujemy płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować