Szarlotka z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna szarlotka z pysznym orzechowym kremem.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    750g mąki
    200g cukru pudru
    300g zimnego masła
    4 żółtka
    7 łyżek gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Krem orzechowy:
    1 szklanka mleka
    4 łyżki cukru pudru
    200g margaryny
    200g orzechów włoskich zmielonych
    100g płatków owsianych zmielonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Ostatnie ciasto upiec oddzielnie również do osiągnięcia złotego koloru.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
  • 3. Krem orzechowy: Orzechy i płatki zalać gorącym, przegotowanym mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem i przestudzonymi orzechami. Masą posmarować ciasto z jabłkami, nałożyć ostatnie ciasto, a wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować