Szarlotka z kremem orzechowym

5 (186 ocen)

  • 50 min

Bardzo udane połączenie miękkiego ciasta, grubej warstwy jabłek i masy orzechowej.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki amoniaku
    1/4 szklanki śmietany
    1/4 kostki masła lub margaryny (60 g)
    1 i 1/2 szklanki mąki

    Warstwa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    1/2 szklanki cukru
    2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe

    Masa orzechowa:
    150 g mielonych orzechów
    1/2 szklanki mleka
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka wódki

    Do dekoracji:
    tabliczka mlecznej czekolady
    orzechy
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Amoniak wsypać do śmietany, wymieszać, dodać do mąki wraz z resztą składników. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 39×24 cm. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    2. Warstwa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w rondelku do miękkości. Dodać cukier, wymieszać. Zestawić z kuchenki, wsypać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Kiedy masa jabłkowa zacznie gęstnieć, wyłożyć na ciasto.
    3. Orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać chłodną masę orzechową, cały czas miksując. Na koniec dodać wódkę, krótko wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę jabłkową.
    4. Dekoracja: Dekorować kleksami z rozpuszczonej mlecznej czekolady i kawałkami orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować