Szarlotka z gruszką w tle

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szarlotka z gruszką w tle czyli… Oryginalne ciasto które wyjdzie każdemu. Kruchy spód, dużo owoców, waniliowy posmak i maślana kruszonka sprawią, że szybko i smacznie przyjmiecie gości. Dodanie do tradycyjnej szarlotki odrobiny gruszki sprawi, że banalne ciasto które każdy zna podbije serca gości.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    3 łyżki koncentratu mąki bezglutenowej (można pominąć, lub zastąpić mąką pszenną)
    3 łyżki cukru pudru
    kostka masła (20dag)
    1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem waniliowym)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 żółtka
    1/3 płaskiej łyżeczki soli

    Składniki na nadzienie:

    1 kg jabłek
    2 gruszki
    cukier waniliowy kupiony w sklepie lub około 4 łyżek domowego cukru waniliowego
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z gruszką w tle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski, dodajemy chłodne masło i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto.
  • 2. Ciasto spłaszczamy, owijamy folią spożywcza i wkładamy na 20 minut do lodówki.
  • 3. Wyciągamy, dzielimy na dwie części, jedną połowę wykładamy na blachę do pieczenia, (ja użyłam blachy o wymiarach 24x24cm) pamiętając aby ciasto znalazło się również na bokach blachy, drugą połowę wkładamy do lodówki.
  • 4. Ciasto wyłożone na blachę nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach wyciągamy ciasto i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni.
  • 5. Wyciągamy, na podpieczone ciasto układamy owoce, posypujemy cukrem waniliowym, na górę kruszymy część ciasta którą chłodziliśmy w lodówce. Pieczemy kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
  • 6. Przygotowanie nadzienia:
    Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdka nasienne. Kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cynamon, podlewamy kilkoma łyżkami wody, podduszamy owoce mieszając około 6 minut.

Porady

im lepiej schłodzimy ciasto przed pieczeniem tym bardziej będzie kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować