• Więcej niż 10 osób

Niekwestionowana królowa ciast

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    kostka masła
    3 żółtka ( białka zostawiamy do bezy)
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza
    3 białka
    szczypta soli
    niepełna szklanka cukru

    1,2 kg jabłek obranych pokrojonych na ćwiartki
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Beza

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto szybciutko zagniatamy, kruche ciasto, formujemy w kulę , owijamy folią i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek. Formę smarujemy odrobina tłuszczu i wysypujemy bułką tarą. Wkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 12 min w temp. 180 st. Na podpieczony blat wykładamy pokrojone na ćwiartki jabłka. Z białek cukru i soli ubijamy sztywną pianę. Rozsmarowujemy na jabłkach. szarlotkę pieczemy w 170 st ok 40 min z termoobiegiem, natychmiast po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować