Szarlotka sypana (z rodzinnego notesu)

0 (0 ocen)

Wertowałam ostatnio notes z przepisami mojej Mamy... i znalazłam taki oto przepis...jak się dowiedziałam - pochodzi od jednej z ciotek ;) Miałam go w najbliższym czasie zrobić... ale dziś po powrocie z pracy szarlotka została mi podana do kawki... - Mąż z Córeczką upiekli :) Pycha...

Składniki:

  • 1-1,2 kg jabłek
    1 szklanka kaszy manny
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka masła (170 g)
    cynamon (ilość zależna od gustu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka sypana (z rodzinnego notesu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze manną, mąkę i cukier wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Następnie wszystko podzielić na 3 równe części
  • 2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużym oczku.
  • 3. Papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy, a boki posmarować masłem.
  • 4. Jedną część składników suchych wsypać do tortownicy, następnie ułożyć na niej połowę jabłek i posypać cynamonem.
    Następnie wsypać drugą część suchych składników i drugą część jabłek, a na wierzch ostatnią porcję mąki, cukru i kaszy.
    Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na ciasto.
  • 5. Ciasto włożyć do rozgrzanego do około 180'C piekarnika i piec około 1 h.

Porady

1. Do pieczenia tego ciasta polecam pod tortownicę podłożyć np. formę do tarty, żeby masło i sok nie zabrudziły piekarnika. 2. Masło polecam mocno schłodzić przez tarciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować