Panna Cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, szybki i lekki deserek, który u mnie pokochali wszyscy :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
    250 ml mleka 3,2 %
    70 g cukru pudru
    Cukier waniliowy
    pasta waniliowa/ laska wanilii
    3 łyżeczki żelatyny w proszku

    Mus:
    Truskawki mrożone lub świeże
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus owocowy Musy

Panna cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać śmietankę z mlekiem, dodać cukry (puder i waniliowy), dodać pastę waniliową (albo wyskrobać ziarenka z laski wanilii).
    Podgrzewać mieszając aż rozpuści się cukier, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
  • 2. W między czasie żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 min.
    Następnie namoczoną żelatynę dodać do mleka i śmietanki, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  • 3. Następnie przelewamy mieszankę do pojemniczków/ filiżanek. Odstawiamy do wystudzenia, dajemy do lodówki na kilka godzin.
  • 4. Truskawki blendujemy i dodajemy do nich cukier waniliowy, mieszamy.
  • 5. Przed podaniem na stężałą masę wlewamy mus i dekorujemy np. świeżymi owocami, listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować