• 1 godz. 10 min

Jedna z najłatwiejszych szarlotek - nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika i mamy gotowe ciasto. Smak jest rewelacyjny i chyba nigdy mi się nie znudzi!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 16-18 cm lub większa keksówka)
    1 kg -1,5 kg jabłek
    1 łyżeczka cukru cynamonowego/cynamonu (opcjonalnie)
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    1 szczypta soli
    120-150g masła (w zależności od szerokości formy)
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08kekfd 1. Masło schłodzić w zamrażarce.
    W tym czasie obrać i zetrzeć jabłka (na tarce o grubych oczkach).
    Opcjonalnie owoce wymieszać z cynamonem (użyłam cukru cynamonowego).
  • image-2apn3ek 2. Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części.
    Na dno formy (wysłanej papierem do pieczenia) równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie 1/2 jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki.
    (Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku ani nie uklepywać na cieście.)
    Wierzch ciasta posypać startym (na duże wiórki) masłem.
  • image-1ehnuqd 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut w 180 stopniach.
    Kroić po ostudzeniu.

Porady

Masło można zastąpić olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować