Szarlotka sypana

5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób

Szarlotka ta jest niesamowicie pyszna ! Fakt, że przygotowuje się ją bardzo szybko i bezproblemowo przemawia jeszcze bardziej na jej korzyść.

  • 25 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 szklanka ciemnego cukru (lub białego)

    1 szklanka mąki pszennej

    1 szklanka kaszki manny

    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    185 g zimnego masła

    1200 g jabłek

    cynamon
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

    W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki.

    Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, ważne jest by szczelnie zabezpieczyć formę, tak by podczas pieczenia masło nam nie wypłynęło przez szczeliny.

    Na dno formy wsypujemy 1 szklankę suchych składników. Na to wykładamy połowę startych jabłek, posypujemy cynamonem. Następnie kolejna szklanka suchych składników i warstwa jabłek oprószonych cynamonem. Na końcu wsypujemy ostatnią szklankę suchych składników, którą pokrywamy startym masłem.

    Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut.

    Kroimy wystudzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować