Szarlotka po duńsku

4.49 (165 ocen)

Pyszna i niecodzienna, bo drożdzowa...

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki pszennej,
    jajko,
    3 dag margaryny,
    5 łyżek cukru,
    szczypta soli,
    2 dag świeżych drożdży,
    125 ml mleka.

    Masa:
    25 dag śmietany 18%,
    4 jajka,
    cukier waniliowy,
    6 łyżek cukru,
    1/2 kg jabłek,
    szczypta cynamonu.
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka po duńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 4 łyżek mąki i szczypty cukru. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Resztę mąki zmieszać ze cukrem i szczyptą soli. Na środku zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekaną margarynę i wlać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. Następnie ponownie wyrobić i ciastem wylepić dno formy o wym. 33x23cm.
  • 2. Śmietankę lekko podgrzać, dodać cukier waniliowy. Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz szczyptę cynamonu. Masę rozsmarować na cieście. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić w plastry. Ułożyć na masie śmietanowej. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować