Gulasz wieprzowy po duńsku z marchewką

5 (154 ocen)

Pyszne sycące danie jednogarnkowe. Znalazłam przepis w jakiejś starej gazecie. Świeży koperek daje wspaniały smak.

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny
    300 g marchewki
    cebula
    100 g ogórków konserwowych
    100 g pieczarek
    olej do pieczenia
    200 ml bulionu
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżki maki do zagęszczenia
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Gulasz wieprzowy po duńsku z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać , umyć, pokroić w słupki.Ogórki obrać i również pokroić w słupki .Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry .koperek pokroić . Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Mięso umyć, osuszyć ,pokroić w kostkę .Na patelni rozgrzać olej , porcjami wrzucać mięso. Smażyć aż się przyrumieni.Dolać bulion , podgotować . Przyprawić do smaku.
  • 3. Osobno podsmażyć pieczarki , cebulę.Dodać marchewkę i poddusić wszystko razem. Dodać ogórki i dusić ok 10 min.
  • 4. Dodać warzywa do mięsa i razem wszystko poddusić . Nie za długo żeby marchewka się nie rozgotowała. Mąkę rozprowadzić małą ilością zimnej wody , dodać do gulaszu i zagotować. Wrzucić koperek i wlać śmietankę.

Porady

Można podawać z pieczywem , ryżem , jak kto lubi. Smacznego. Ja dodałam połowę pęczku koperku , ponieważ był bardzo duży. Najlepiej zrobić to do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować