Karkówka po duńsku

4.99 (178 ocen)

Mój mąż pracował kiedyś w Danii, skąd właśnie przywiózł ten przepis.

Składniki:

  • 5 kotletów z karkówki,
    3 łyżki mąki,
    1/2 kg ziemniaków,
    1/2 kg marchewki,
    3 cebule,
    1/2 szkl. majonezu,
    łyżka musztardy ziarnistej,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po duńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, pokroić w plasterki.
  • 2. Blachę lub naczynie żaroodporne lekko natłuścić, ułożyć mięso, plasterki ziemniaków, marchewki i cebule.
  • 3. Majonez wymieszać z musztradą i posiekanym czosnkiem, doprawić. Sosem posmarować mięso i warzywa. Piec ok. 50 min w temp. 190st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować