Szarlotka na kruchym spodzie

4.5 (167 ocen)

Pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek otulonych kruchym ciastem.

Składniki:

  • 200 g margaryny
    350 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki
    2 żółtka
    150 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Nadzienie
    1 kg jabłek (po obraniu)
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia i jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach.Powinna powstać ala kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć i ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao. Piec 1 godzinę w 180 st. Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę a około 200 g zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Jeśli jabłka puszczą sok odlać. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować