Szarlotka na cytrynowym spodzie z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać skórkę z cytryny, gałkę, cynamon i cukier.
Masło pokroić w kostkę, wymieszać ręką z mąką i przyprawami. Dodać żółtka i pół łyżki zimnej wody. Wszystko szybko wymieszać. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.
2.Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijać. Po dodaniu cukru miksować jeszcze ok 2-3 minuty, w międzyczasie dodać mąkę ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć z piekarnika, dodać masę bezową i piec jeszcze 20 minut.
3.Schłodzone ciasto zwałkować i wyłożyć na okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę.
Podziurkować widelcem.
Dodać jabłka ze słoika oraz pokrojone i przyprawy.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (funkcja góra i dół) 25 minut
Komentarze