szarlotka na cytrynowym spodzie z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kto ma ochotę na pyszną szarlotkę na cytrynowym spodzie, a to wszystko zatopione pod bezą:)?Zapraszam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    150 g mąki tortowej
    75 g masła
    otarta skórka z cytryny
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta cynamonu
    3,5 łyżki cukru
    3 żółtka
    1/2 łyżki zimnej wody
    Składniki na masę jabłkową:
    1/2 słoika jabłek prażonych
    1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego w plasterki
    szczypta cynamonu
    szczypta kardamonu
    Składniki na bezę:
    3 białka
    150 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na cytrynowym spodzie z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uxxvf4 1. Mąkę przesiać do miski, dodać skórkę z cytryny, gałkę, cynamon i cukier.
    Masło pokroić w kostkę, wymieszać ręką z mąką i przyprawami. Dodać żółtka i pół łyżki zimnej wody. Wszystko szybko wymieszać. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.
  • image-09ov6bt 2. Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijać. Po dodaniu cukru miksować jeszcze ok 2-3 minuty, w międzyczasie dodać mąkę ziemniaczaną.
    Ciasto wyłożyć z piekarnika, dodać masę bezową i piec jeszcze 20 minut.
  • image-06hlwhd 3. Schłodzone ciasto zwałkować i wyłożyć na okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę.
    Podziurkować widelcem.
    Dodać jabłka ze słoika oraz pokrojone i przyprawy.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (funkcja góra i dół) 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować