Szarlotka na drożdżowym spodzie

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jak u babci

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto
    200 g mąki
    30 g margaryny
    1 łyżka cukru
    10 g drożdży
    1 jajko
    szczypta soli
    80 ml mleka

    3- 4 jabłka
    wiórki kokosowe

    na kruszonkę
    1/4 kostki margaryny
    1 szkl mąki
    pół szkl cukru

    do formy tłuszcz i wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, i wsypać do miski. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do mąki dodać sól, wlać mleko z drożdżami, rozpuścić margarynę, jajko rozmącić w kubeczku dodać do ciasta i wygnieść ciasto w misce. Ciasto wyrobione odkleja się od miski i od ręki.
    Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min.
    Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z garścią wiórek kokosowych.
    Z mąki margaryny przygotować kruszonkę.
    Formę (mała tortownica ok 22 cm śr) nasmarować margaryną, posypać wiórkami kokosowymi.
    Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć dno formy i wyciągnąć nieco na boki. Wysypać jabłka, przykryć kruszonką. Odstawić na ok 20 min do podrośnięcia. Piec 35 min w temp 175 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować