Szarlotka na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, i wsypać do miski. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do mąki dodać sól, wlać mleko z drożdżami, rozpuścić margarynę, jajko rozmącić w kubeczku dodać do ciasta i wygnieść ciasto w misce. Ciasto wyrobione odkleja się od miski i od ręki.
Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z garścią wiórek kokosowych.
Z mąki margaryny przygotować kruszonkę.
Formę (mała tortownica ok 22 cm śr) nasmarować margaryną, posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć dno formy i wyciągnąć nieco na boki. Wysypać jabłka, przykryć kruszonką. Odstawić na ok 20 min do podrośnięcia. Piec 35 min w temp 175 st.
Komentarze