Szarlotka krucho - biszkoptowa z kremem śmietanowo - budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować. Obie części ciasta przełożyć na 2 blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Upiec każdą na złoty kolor w 180 st.
2.Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt.
3.Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić.
4.Krem waniliowy: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem na puszysty blady krem, na koniec wlać mleko i wsypać mąkę. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu, wlać chłodną żelatynę. Krótko zmiksować
5.Przełożenie:
Na kruche ciasto nałożyć połowę lekko tężejących jabłek, posmarować je kremem. Nałożyć biszkopt, pozostałe jabłka i krem. Na górę położyć kruche ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze