Szarlotka krucho - biszkoptowa kremem śmietanowo - budyniowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna w smaku szarlotka z bogatym wnętrzem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    2 jajka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    4 łyżki suchego maku
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1200g obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    ¾ szklanki wody

    Krem waniliowy:
    500ml mleka
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    350ml śmietanki 30%
    20g żelatyny
    40g cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka krucho - biszkoptowa kremem śmietanowo - budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować. Obie części ciasta przełożyć na 2 blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Upiec każdą na złoty kolor w 180 stopniach.
  • 2. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić.
  • 4. Krem waniliowy: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem na puszysty blady krem, na koniec wlać mleko i wsypać mąkę. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić.
    Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Całość dokładnie zmiksować
  • 5. Przełożenie: Na kruche ciasto nałożyć połowę lekko tężejących jabłek, posmarować je kremem. Nałożyć biszkopt, pozostałe jabłka i krem. Na górę położyć kruche ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować