Polecam pyszne szarlotkę kakaową z orzechami włoskimi, a dodatek cynamonu dodaje fajnego smaku.
Ciasto jest pulchne, miękkie i lekko wilgotne co powoduje że rozpływa się w ustach.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
jabłka około 1 kg,
ciasto ;
mąka 3 szkl,
jajka 4 szt,
cukier 1,5 szkl,
olej 1,5 szkl,
cynamon 1 łyżeczka,
kakao ciemne 2 łyżeczki,
soda oczyszczona 2 łyżeczki,
orzechy włoskie po obraniu 3/4 szkl,
Dodatkowo;
tłuszcz do wysmarowania blaszki,
bułka tarta do posypania blaszki,
cukier puder do oprószenia ciasta,
Szarlotka kakaowa z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, dodając stopniowo olej.
Do masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy jabłka i pokrojone orzechy włoskie.
Dobrze mieszamy, a następnie masę przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze