Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam pyszną szarlotkę kakaową z orzechami włoskimi, a dodatek cynamonu dodaje fajnego smaku.
Ciasto jest pulchne, miękkie i lekko wilgotne co powoduje że rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka około 1 kg,
    ciasto ;
    mąka 3 szkl,
    jajka 4 szt,
    cukier 1,5 szkl,
    olej 1,5 szkl,
    cynamon 1 łyżeczka,
    kakao ciemne 2 łyżeczki,
    soda oczyszczona 2 łyżeczki,
    orzechy włoskie po obraniu 3/4 szkl,
    Dodatkowo;
    tłuszcz do wysmarowania blaszki,
    bułka tarta do posypania blaszki,
    cukier puder do oprószenia ciasta,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Jajko

Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, dodając stopniowo olej. Do masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jabłka i pokrojone orzechy włoskie.
    Dobrze mieszamy, a następnie masę przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.

    Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować