szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa

2 (1 ocen)

pyszna wersja tradycyjnej szarlotki, na prawdę polecam dodatek brzoskwiń

Składniki:

  • 5 żółtek
    200 g miękkiego masła
    2 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka to 250 ml)
    1 szklanka zwykłego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki zimnej wody

    5-6 jabłek
    4 brzoskwinie

Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, cukier, dodajemy masło, żółtka i całość zagniatamy, jeśli ciasto jest za suche dodajemy wodę. Ciasto ma ładnie się zlepić i nie kleić się do rąk.
  • 2. Dzielimy na dwie części; mniejszą i większą. Blaszkę (25x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowaną większą część ciasta (ja nie wałkowałam tylko wylepiłam) Następnie należy zetrzeć na tarce obrane ze skórki jabłka, a potem brzoskwinie. Wierzch posypać ciastem (startym na tarce lub odrywać kawałeczki).
  • 3. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Porady

można użyć brzoskwiń z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować