SZARLOTKA JABŁKOWO-ORZECHOWA

2 (1 ocen)

  • 2 godz.

Jedna z najlepszych szarlotek jakie kiedykolwiek piekłam. Pyszna, na orzechowym spodzie. Podbiłam nią serca Włochów;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    1 szklanka orzechów włoskich
    2 szklanki mąki
    100 g cukru pudru
    150 g masła
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    na jabłka:
    6 dużych jabłek (obrane i pokrojone w plasterki)
    100 g rodzynek
    3 łyżki masła
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki miodu

    na bezę:
    3 białka
    3 łyżki drobnego cukru
    szczypta soli

    dodatkowo:
    bułka tarta (do wysypania blaszki)
    cukier puder (do dekoracji)

Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka jabłkowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Orzechy mocno upraż na suchej patelni. Zmiel w blenderze na drobny pył i pozostaw do ostygnięcia.
    Przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj zmielone orzechy, szczypte soli i wymieszaj.
    Do mieszanki dodaj masło i posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części: 1/3 uformuj w kulę, owiń folią i schowaj do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylep tortownicę (Ø 24-26 cm, natłuszczoną i wysypana bułką tartą) do mniej więcej połowy wysokości. Ciasto nakłuj widelcem i dobrze schłodź w lodówce (lub zamrażalniku).
  • 2. Jabłka:
    Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, rodzynki i cynamon. Po ok. 5 min dodaj miód i duś do momentu aż wyparuje cały sok, który puszczą jabłka, a te prawie całkowicie się rozgotują. Pozostaw do ostygnięcia. Przestudzone jabłka wyłóż na wcześniej przygotowany zimny spód.
  • 3. Beza.
    Białka ubij ze szyptą soli na sztywną pienę. Pod koniec dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna. Rozprowadź bezę równomiernie na warstwie jabłek. Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na grubej tarce na bezę.
  • 4. Ciasto piecz w 180°C stopniach przez ok. 45-60 minut. Ostudź, posyp cukrem pudrem.
    Buon Appetito

Porady

Ciasto (pkt.1) możesz przygotować dzień wcześniej. Kulkę na posypkę i wylepioną tortownicę wstaw do lodówki. Na drugi dzień będą idealnie schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować