Szarlotka

4.48 (144 ocen)

  • 1 godz. 12 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta szarlotka - łatwy i szybki przepis na pyszną szarlotkę domową. Szarlotka z prażonymi jabłkami, tradycyjny i najlepszy przepis przypominający dzieciństwo u naszych kochanych babć.

  • 1 godz. 12 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    200g masła
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki),żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto.Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Najlepsze są jabłka twarde i kwaśne np. odmiany szara reneta. Można użyć prażonych jabłek ze słoika (1 litrowy słoik).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować