Szarlotka

  • wyświetlono: 1109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Taka trochę resztkowa pół na pół jabłka z gruszkami,dobra wyszła :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 16 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 24x24 cm

1,5 szkl.mąki pszennej
pół szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła lub margaryny
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
4-5 łyżek cukru
bułka tarta do posypania ciasta

Owoce:

jeśli używacie samych jabłek to ok.1,5 kg u mnie akurat pół na pół z gruszkami
sok z połowy małej cytryny
4 łyżki cukru w zależności od kwaskowatości owoców
1 galaretka pomarańczowa

Piana:

4 białka
szczypta soli
pół szkl.cukru
1 budyń śmietankowy lub kisiel pomarańczowy

Dodatkowo:

cukier puder + cynamon a wierzch

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • Szarlotka.1. Owoce myjemy,obieramy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy na 4 a następnie na cienkie paseczki,wrzucamy do miski,skrapiamy sokiem z cytryny,wsypujemy cukier,całość mieszamy dokładnie,najlepiej ręką i odstawiamy na ok.godz.aż owoce puszczą sok.
    Wszystkie składniki na ciasto oprócz bułki tartej umieścić w misce i zagnieść szybko ciasto,
  • Szarlotka.2. które dzielimy na 2 części,mniejszą część zawijamy w folie i wrzucamy do zamrażalnika a większą częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem,
  • Szarlotka.3. wstawiamy ją do lodówki lub zamrażalnika na 15-20 min.następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 10 min.do zarumienienia.
    Na podpieczone ciasto rozsypujemy bułkę tartą,z owoców odlewamy sok,wsypujemy suchą galaretkę,całość mieszamy i wykładamy na rozsypaną bułkę tartą,na owoce
  • Szarlotka.4. wykładamy pianę,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,wsypujemy cukier,ubijamy do momentu aż cukier będzie niewyczuwalny,następnie wsypujemy suchy budyń,krótko miksujemy tylko do połączenia i wykładamy na owoce.Na owoce ścieramy na tarce kawałek ciasta z zamrażalnika,
  • Szarlotka.5. blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok.50 min.
  • Szarlotka.6. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Porady

Do owoców można dać trochę cynamonu do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastojabłkagruszkisłodkościjabłecznikszarlotkajesieńweekend

Komentarze

Podobne przepisy

SZARLOTKA

Dodane przez: poezjasmaku

SZARLOTKA

SZARLOTKĘ MOŻNA SERWOWAĆ PRZEZ...

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

Placek z jabłkami, szarlotka,

Dodane przez: Mariaszz

Szarlotka

Kto nie jadł jabłecznika takich...

image-27p73dr

Dodane przez: Kasia_S

Szarlotka

bardzo prosta w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE