Szakszuka z mnóstwem warzyw

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na śniadanie... przepyszna szakszuka na bogato. Nie jest to tradycyjna szakszuka, czyli jajka w pomidorach, ale zrobiona według mojego przepisu z mnóstwem warzyw, bo znajdziecie w niej bakłażan, cukinię, pieczarki, pomidory, szalotkę, czosnek, przyprawy no i jajka. Wyobraź sobie, jakie to było dobre :-)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    pół bakłażana
    pół małej cukinii
    kilka sztuk pieczarek
    3-4 pomidory
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    kilka łyżek passaty pomidorowej
    sól, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku
    olej do smażenia
    kilka gałązek świeżej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka z mnóstwem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w talarki, cebulę w paski, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na patelni podsmażyć cebulę i wrzucić pieczarki, następnie cukinię i bakłażan, dalej smażyć, potem dodać pokrojone w kostkę pomidory i drobno krojony czosnek. Smażyć do miękkości. Pod koniec dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni zrobić dwa dołki, czyli rozgarnąć warzywa i wbić po jednym jajku, trochę je posolić. Patelnię przykryć pokrywą i dusić kilka minut aż jajka się zetną. Gotową szakszukę posypać listkami pietruszki. No i śniadanie gotowe :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować