Szakszuka meksykańska

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Jajka w meksykańskiej otoczce polecają się na przepyszne śniadanko.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 jaja
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    4 łyżki fasoli czerwonej
    1/2 małej czerwonej cebuli
    1 puszka krojonych pomidorów z puszki
    1/2 żółtej papryki
    1 ząbek czosnku

    PONADTO:

    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    sól
    posiekana natka pietruszki
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szakszuka

Szakszuka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.

    Kolendrę i kmin rzymski rozdrobnić w moździerzu.

    Cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, fasolkę, kukurydzę i paprykę, kilka minut poddusić.

    Dodać pomidory w puszce, przyprawić i podgotować do momentu, aż sos zrobi się gęstszy.
    Zrobić 4 zagłębienia, w które należy wbić jajka.
    Szakszukę przykryć pokrywką, smażyć na wolnym ogniu tak długo, aż białko jajek się zetnie.
    Usmażoną szakszukę posypać natką pietruszki.




    ŹRÓDŁO: ladyhousewife.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować