to kolejna propozycja tego pysznego dania, które idealnie nadaje się jako pyszne śniadanie, sprawdzi się też jako danie obiadowe czy kolacja. Prosta w przygotowaniu a jaka pyszna.
35 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2-3 średniej wielkości pomidory malinowe
1 duży ząbek czosnku
1 średniej wielkości cebulka
1 łyżka oleju - można użyć z oleju z kaparów
kilka zielonych oliwek
1 łyżka kaparów
trochę szczypiorku
nasiona czarnuszki
sól, pieprz
szczypta cukru
2 jajka klasa "L"
Szakszuka z kaparami, oliwkami posypana szczypiorkiem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną patelnię dajemy olej oraz drobno posiekaną cebulkę - podsmażamy ją aż się zeszkli a między czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem by pozbawić ich skórki. Do zeszklonej cebulki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając. Kolejno dodajemy pokrojone oliwki, kapary i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków. Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy by białka się ścięły a żółtko zostało nieco płynne. Na sam koniec wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem i nasionami czarnuszki.
Komentarze