Szakszuka z kaparami, oliwkami posypana szczypiorkiem i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

to kolejna propozycja tego pysznego dania, które idealnie nadaje się jako pyszne śniadanie, sprawdzi się też jako danie obiadowe czy kolacja. Prosta w przygotowaniu a jaka pyszna.

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości pomidory malinowe
    1 duży ząbek czosnku
    1 średniej wielkości cebulka
    1 łyżka oleju - można użyć z oleju z kaparów
    kilka zielonych oliwek
    1 łyżka kaparów
    trochę szczypiorku
    nasiona czarnuszki
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    2 jajka klasa "L"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka z kaparami, oliwkami posypana szczypiorkiem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię dajemy olej oraz drobno posiekaną cebulkę - podsmażamy ją aż się zeszkli a między czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem by pozbawić ich skórki. Do zeszklonej cebulki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając. Kolejno dodajemy pokrojone oliwki, kapary i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków. Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy by białka się ścięły a żółtko zostało nieco płynne. Na sam koniec wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem i nasionami czarnuszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować