Szakszuka

4.99 (202 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Z ciekawości zrobiłam raz a potem już były następne szakszuki w moim domu. Przyprawiałam kminem rzymskim, ziołami bazylią i oregano. Smakowała w każdym wydaniu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 jajka
    1 puszka pomidorów
    1 mała cebulka
    2 ząbki czosnku
    szczypiorek
    kmin rzymski
    sól, pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

4.99 (202 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym maśle. Dodałam pomidory w puszce, sól i kmin rzymski. W trakcie gotowania pomidorów przecisnęłam przez praskę czosnek.
    Kiedy już wszystko zaczęło wrzeć zmniejszyłam ogień i łyżką zrobiłam wgłębienia, w które wbiłam jajka.
    Przykryłam pokrywką i poczekałam aż białko zetnie się.
    Przed podaniem posypałam danie szczypiorkiem i oprószyłam pieprzem.

Porady

robiłam szakszukę również bez dodatku kminu a z ziołami prowansalskimi - była pyszna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować