Szakszuka

  • wyświetlono: 592 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Z ciekawości zrobiłam raz a potem już były następne szakszuki w moim domu. Przyprawiałam kminem rzymskim, ziołami bazylią i oregano. Smakowała w każdym wydaniu.

IMG_3861
  • 2 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

2-3 jajka
1 puszka pomidorów
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
szczypiorek
kmin rzymski
sól, pieprz
masło

Sposób przygotowania przepisu:

Szakszuka

  • 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym maśle. Dodałam pomidory w puszce, sól i kmin rzymski. W trakcie gotowania pomidorów przecisnęłam przez praskę czosnek.
    Kiedy już wszystko zaczęło wrzeć zmniejszyłam ogień i łyżką zrobiłam wgłębienia, w które wbiłam jajka.
    Przykryłam pokrywką i poczekałam aż białko zetnie się.
    Przed podaniem posypałam danie szczypiorkiem i oprószyłam pieprzem.

Porady

robiłam szakszukę również bez dodatku kminu a z ziołami prowansalskimi - była pyszna

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaPomidoryjajka gotowaneszaszukajajka gotowane w pomidorach

Komentarze

Podobne przepisy

Szakszuka z cieciorką i kiełbasą

Dodane przez: bogusia82

Szakszuka z cieciorką i kiełbasą

Taki danie często przyrządzam mojemu...

szakszuka

Dodane przez: sylwin03

Szakszuka czyli jajko w pomidorach

Szakszuka czyli jajko w pomidorach

Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa

Dodane przez: Mienta

Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa

Ostatnio stwierdziłam, że skoro...

Rozgrzewająca szakszuka

Dodane przez: Bogusias

Rozgrzewająca szakszuka

Pyszna rozgrzewająca szakszuka...

Szakszuka z botwinką

Dodane przez: Marta – redaktor

Szakszuka z botwinką

Spośród wszystkich znanych mi śniadań...

Jesienna szakszuka z dynią i papryką

Dodane przez: kiciax1

Jesienna szakszuka z dynią i papryką

Jest pyszna, prosta, kolorowa i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE