Szakszuka

  • wyświetlono: 387 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Z ciekawości zrobiłam raz a potem już były następne szakszuki w moim domu. Przyprawiałam kminem rzymskim, ziołami bazylią i oregano. Smakowała w każdym wydaniu.

IMG_3861
  • 2 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

2-3 jajka
1 puszka pomidorów
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
szczypiorek
kmin rzymski
sól, pieprz
masło

Sposób przygotowania przepisu:

Szakszuka

  • 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym maśle. Dodałam pomidory w puszce, sól i kmin rzymski. W trakcie gotowania pomidorów przecisnęłam przez praskę czosnek.
    Kiedy już wszystko zaczęło wrzeć zmniejszyłam ogień i łyżką zrobiłam wgłębienia, w które wbiłam jajka.
    Przykryłam pokrywką i poczekałam aż białko zetnie się.
    Przed podaniem posypałam danie szczypiorkiem i oprószyłam pieprzem.

Porady

robiłam szakszukę również bez dodatku kminu a z ziołami prowansalskimi - była pyszna

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaPomidoryjajka gotowaneszaszukajajka gotowane w pomidorach

Komentarze

Podobne przepisy

Szakszuka z warzywami

Dodane przez: klaudia1984

Szakszuka z warzywami

Jajka z warzywami w pomidorach...

Szakszuka z kurkami i papryką

Dodane przez: Joanna Kryla

Szakszuka z kurkami i papryką

Szakszuka to w dosłownym tłumaczeniu...

Frittata z piekarnika

Dodane przez: czarrna

Frittata z piekarnika

Kolorowe śniadanie :)

Omlet z szynką i szczypiorkiem

Dodane przez: AnetaJ

Omlet z szynką i szczypiorkiem

790 Omlet to sposób na pyszne i...

Jajka faszerowane pieczarkami

Dodane przez: 2milutka

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane są idealne nie...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.