Szakszuka z cieciorką

  • wyświetlono: 1178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Jajka zapiekane na pomidorach z dodatkami.

  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 puszka pomidorów krojonych
100ml passaty pomidorowej
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
200g cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
10 dużych oliwek
4 jajka
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Szakszuka z cieciorką

  • 1. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Wlewamy pomidory, dusimy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy passatę.
  • 2. Dodajemy cieciorkę i pokrojone oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę dusimy a następnie wbijamy jajka, przykrywamy pokrywką. Dusimy jeszcze 3-5 minut, do momentu aż jajka będą zcięte.
  • 3. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ulubionym pieczywem!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oliwkiJajkaPomidoryciecierzycacieciorka

Komentarze

Podobne przepisy

Jesienna szakszuka z dynią i papryką

Dodane przez: kiciax1

Jesienna szakszuka z dynią i papryką

Jest pyszna, prosta, kolorowa i...

Szakszuka

Dodane przez: SprytnaChochla

Szakszuka z soczewicą

Konkretne śniadanie lub obiad -...

Szakszuka z warzywami

Dodane przez: klaudia1984

Szakszuka z warzywami

Jajka z warzywami w pomidorach...

Jesienna szakszuka z pieczarkami i porem

Dodane przez: kiciax1

Jesienna szakszuka z pieczarkami i porem

Jest pyszna, prosta a z grzybami...

Szakszuka z kurkami

Dodane przez: anamarisworld

Szakszuka z kurkami

Szakszuka z kurkami

Szakszuka po góralsku z wędzonym łososiem, oscypkiem i bundzem

Dodane przez: Martyna1991

Szakszuka po góralsku z wędzonym łososiem,...

Szakszuka, połączenie soczystych,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE