Szakszuka z cieciorką

4.5 (189 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Jajka zapiekane na pomidorach z dodatkami.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
    100ml passaty pomidorowej
    1 mała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    200g cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
    10 dużych oliwek
    4 jajka
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Szakszuka z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Wlewamy pomidory, dusimy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy passatę.
  • 2. Dodajemy cieciorkę i pokrojone oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę dusimy a następnie wbijamy jajka, przykrywamy pokrywką. Dusimy jeszcze 3-5 minut, do momentu aż jajka będą zcięte.
  • 3. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ulubionym pieczywem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Jajka Oliwki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować