Makowiec Wioli

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Smaki dzieciństwa. Ciasto które mama często robi jest przepyszne. Teraz gdy dostałam od niej wspaniały " zielony zeszyt z przepisami" próbuje swoich sił sama :)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 3 szklanki maki, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy. Gotowa masa makowa.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec wioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nie równe części i wsadzić na godzinę do zamrażarki. Po godzinie : na wyłożoną papierem blaszkę zcieramy na tarce ( o grubych oczkach) większa część ciasta na to wykładamy masę makową, następnie z mniejszej części ciasta wałkujemy placek i wycinamy paski tworząc na masie makowej szachownicę. . Piec ok 45 min w 180 Smacznego

Porady

Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem. Zamiast masy makowej można zetrzeć jabłka , bądź zrobić sernik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować