PIZZA WIOLI

4.97 (177 ocen)

  • 60 min

Tym razem podaję przepis który stworzył się sam po wielu próbach stworzenia idealnej pizzy:) Pizza jest w środku miękka i puszysta a na zewnątrz chrupiąca. Przepis jest na dużą blaszkę z piekarnika.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE NA CIASTO:
    0,5 kg mąki poznańskiej TYP 500
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka mieszanki przypraw: bazylia, oregano, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie itp.

    DO ZACZYNU :
    50 g drożdży świeżych
    1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego!)
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.97 (177 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza wioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składnik suche wsypać do jednej miski i wymieszać ze sobą.
  • 2. Drożdże, ciepłe mleko (nie wrzątek-bo nie urośnie), cukier roztrzepać ze sobą aby uzyskać jednolitą konsystencję.
    Wlać do składników suchych i wyrobić ciasto.
  • 3. Po dokładnym wyrobieniu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).
  • 4. Po wyrośnięciu wyciągamy i chwilę ugniatamy.
  • 5. Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, rozciągamy i nakłuwamy widelcem.
  • 6. UWAGA: Aby składniki nie przesiąkły do środka ciasto smarujemy obficie olejem.
  • 7. Na wysmarowano ciasto dajemy sos i później pozostałe składniki według upodobania np. szynka, salami, pomidory, ananas, boczek, cebula itd.
  • 8. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i pieczemy około 18-20 minut. Pamiętajmy, że ser dajemy dopiero na sam koniec, aby nam się nie spalił.
  • 9. Ja daję po tych 18 minutach i zapiekam z serem (parmezanem) jeszcze 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować