Tym razem podaję przepis który stworzył się sam po wielu próbach stworzenia idealnej pizzy:) Pizza jest w środku miękka i puszysta a na zewnątrz chrupiąca. Przepis jest na dużą blaszkę z piekarnika.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI SUCHE NA CIASTO:
0,5 kg mąki poznańskiej TYP 500
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mieszanki przypraw: bazylia, oregano, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie itp.
DO ZACZYNU :
50 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego!)
1 łyżeczka cukru
1.Składnik suche wsypać do jednej miski i wymieszać ze sobą.
2.Drożdże, ciepłe mleko (nie wrzątek-bo nie urośnie), cukier roztrzepać ze sobą aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Wlać do składników suchych i wyrobić ciasto.
3.Po dokładnym wyrobieniu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).
4.Po wyrośnięciu wyciągamy i chwilę ugniatamy.
5.Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, rozciągamy i nakłuwamy widelcem.
6.UWAGA: Aby składniki nie przesiąkły do środka ciasto smarujemy obficie olejem.
7.Na wysmarowano ciasto dajemy sos i później pozostałe składniki według upodobania np. szynka, salami, pomidory, ananas, boczek, cebula itd.
8.Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i pieczemy około 18-20 minut. Pamiętajmy, że ser dajemy dopiero na sam koniec, aby nam się nie spalił.
9.Ja daję po tych 18 minutach i zapiekam z serem (parmezanem) jeszcze 3 minuty.
Komentarze