Pierwszy taki tort jadłam będąc w Szwecji. Stwierdziłam z mama , że fajnie by było zrobić coś podobnego :) Teraz tort gości na ważniejszych przyjęciach w naszym domu.
40 min
Składniki:
1 chleb tostowy, 6 jajek ugotowanych na twardo, szczypiorek, majonez, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 średnie cebule, sól, pieprz
Do dekoracji : rożne rodzaje szynki, pomidor, ogórek.
Polski "smorgus" tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyłożyć blaszkę lub tace chlebem tostowym na to masa 1 :
Masa 1 : ugotowane jajka wrzucić do miski do tego szczypiorek,sól pieprz wszystko blederujemy.
Następnie układamy kolejna warstwę chleba tostowego i smarujemy masą 2 :
Masa 2 : Blenderujemy tuńczyka z majonezem i drobno pokrojoną cebulką, doprawiamy do smaku.
Następnie układamy kolejną warstwe chleba. Góre oraz brzegi smarujemy serkiem topionym. Dekorujemy według uznania. Całośc wsadzic do lodówki na 2- 3 godziny. Smacznego
Komentarze