syrop z szyszek sosnowych

4.51 (178 ocen)

Świetne lekarstwo na zimowe przeziębienia. Po rozrobieniu 1:1 z wódką lub spirytusem syrop sosnowy służy za przepyszną nalewkę.

Składniki:

  • młode szyski sosnowe (zbierane w II połowie maja)
    cukier
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Przetwory Syropy Sosy

Syrop z szyszek sosnowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoik zapełniamy szyszkami, zasypujemy je cukrem, tak by były niemal w całości przykryte. Dokładnie zakręcone słoiki odstawiamy na nasłoneczniony parapet na okres przynajmniej 1-2 miesięcy. Co jakiś czas potrząsamy, by cukier i syrop pokrywały szyszki. Po tym czasie syrop sosnowy zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować