Sypana szarlotka z cynamonowym lukrem i orzeszkami

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo szybka, łatwa, tania, mało pracochłonna szarlotka sypana, smakowitym dodatkiem jest lukier cynamonowy z orzeszkami...........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka szara reneta 2 kg,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    cukier 5 łyżek

    mąka tortowa 1,5 szklanki,
    kasza manna 1,5 szklanki,
    cukier 1 szklanka,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    palma zimna 250 gram

    lukier cynamonowy: cukier puder 1,5 szklanki,
    cynamon 1 łyżka,
    woda gorąca 3-4 łyżki,
    orzeszki ziemne zmielone 100 gram,
    cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Sypana szarlotka z cynamonowym lukrem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sypana szarlotka z cynamonowym lukrem i orzeszkami 1. Jabłka obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem.

    Mąkę, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia wymieszać w misce, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę suchej masy wsypać do formy, na wierzchu poukładać plasterki połowy palmy, wyłożyć wymieszane w misce jabłka i nie ugniatać tylko delikatnie wygładzić wierzch.
  • Sypana szarlotka z cynamonowym lukrem i orzeszkami 2. Na jabłkach rozsypać resztę suchej masy, resztę plasterków palmy i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, po upieczeniu w formie dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.
  • Sypana szarlotka z cynamonowym lukrem i orzeszkami 3. Wymieszać cukier puder, cynamon, gorącą wodę na gładki nie za mocno gęsty lukier.
  • Sypana szarlotka z cynamonowym lukrem i orzeszkami 4. Polać lukrem wierzch ciasta, wygładzić i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować