Sypana szarlotka z cynamonowym lukrem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem.
Mąkę, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia wymieszać w misce, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę suchej masy wsypać do formy, na wierzchu poukładać plasterki połowy palmy, wyłożyć wymieszane w misce jabłka i nie ugniatać tylko delikatnie wygładzić wierzch.
2.Na jabłkach rozsypać resztę suchej masy, resztę plasterków palmy i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, po upieczeniu w formie dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.
3.Wymieszać cukier puder, cynamon, gorącą wodę na gładki nie za mocno gęsty lukier.
4.Polać lukrem wierzch ciasta, wygładzić i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze