Sypana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy wszystkie sypkie składniki, dokładnie mieszamy i dzielimy na trzy równe części. Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Równomiernie rozkładamy pierwszą porcję suchych składników, pokrywamy ją dokładnie połową musu jabłkowego (lub jabłkami pokrojonymi w cienkie plasterki). Rozsypujemy drugą część suchych składników, na niej rokładamy pozostały mus (jabłka). Całość przysypujemy resztą suchych składników. Masło/margarynę kroimy w cienkie plasterki i układamy je na wierzchu ciasta. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 50-60 minut w 180'C. Poziom niżej warto podłożyć dodatkową blaszkę.
Porady
Sok i tłuszcz lubią nieco wyciekać, a dzięki temu zabezpieczymy piekarnik.
Komentarze