Sypana szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo proste i szybkie ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    szklanka kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    litr musu jabłkowego lub 7-8 jabłek
    łyżeczka cynamonu
    pół kostki masła lub margaryny
    bułka tarta do wysypania tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sypana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy wszystkie sypkie składniki, dokładnie mieszamy i dzielimy na trzy równe części. Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Równomiernie rozkładamy pierwszą porcję suchych składników, pokrywamy ją dokładnie połową musu jabłkowego (lub jabłkami pokrojonymi w cienkie plasterki). Rozsypujemy drugą część suchych składników, na niej rokładamy pozostały mus (jabłka). Całość przysypujemy resztą suchych składników. Masło/margarynę kroimy w cienkie plasterki i układamy je na wierzchu ciasta. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 50-60 minut w 180'C. Poziom niżej warto podłożyć dodatkową blaszkę.

Porady

Sok i tłuszcz lubią nieco wyciekać, a dzięki temu zabezpieczymy piekarnik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować