Jako Wielkopolanka uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, a zapiekane z boczkiem i sadzonym jajkiem to uczta dla domowników.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
ok 2 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
0,5 kg wędzonego boczku
1 cebula
100g masła 82%
pęczek koperku lub szczypioku
przyprawa do ziemniaków i frytek
sól
5 jaj
Swojskie jadło z sadzonym jajkiem na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki solimy i gotujemy w łupinach "mundurkach" do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ziemniaki przekładamy do dużego naczynia, które można włożyć do piekarnika i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
2.Boczek kroimy na drobne paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na patelni po boczku przesmaż posiekaną cebulę. Wyłóż wszystko na ziemniaki. Na koniec rozpuszczamy masło i polewamy łyżką każdy ziemniak..
3.Na ziemniaki z boczkiem wybijamy jajka. Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 200stC i zapiekamy 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika można posypać posiekanym świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Komentarze