Swojskie jadło z sadzonym jajkiem na boczku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jako Wielkopolanka uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, a zapiekane z boczkiem i sadzonym jajkiem to uczta dla domowników.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 2 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
    0,5 kg wędzonego boczku
    1 cebula
    100g masła 82%
    pęczek koperku lub szczypioku
    przyprawa do ziemniaków i frytek
    sól
    5 jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Swojskie jadło z sadzonym jajkiem na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki solimy i gotujemy w łupinach "mundurkach" do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ziemniaki przekładamy do dużego naczynia, które można włożyć do piekarnika i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
  • boczek 2. Boczek kroimy na drobne paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na patelni po boczku przesmaż posiekaną cebulę. Wyłóż wszystko na ziemniaki. Na koniec rozpuszczamy masło i polewamy łyżką każdy ziemniak..
  • składniki 3. Na ziemniaki z boczkiem wybijamy jajka. Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 200stC i zapiekamy 20 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika można posypać posiekanym świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować