Arroz a la Cubana - ryż po kubańsku z jajkiem i smażonym bananem

4.48 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryż po kubańsku jest tradycyjną potrawą w różnych hiszpańskojęzycznych krajach. Dokładne jej pochodzenie nie jest do końca znane. Różne źródła podają, że wywodzi się z m.in. Peru czy Filipin. Niektórzy zaś uważają, że powstała na Kubie, kiedy ta była hiszpańską kolonią. Tak jak wiele tradycyjnych dań, również Arroz a la Cubana w zależności od regionu jest przygotowywany i serwowany na różne sposoby. Bardzo popularne jest np. urozmaicenie sosu pomidorowego pokrojonym w drobną kostkę boczkiem (podsmażony z czosnkiem przed dodaniu passaty). Połączenie czosnku, jajka, pomidorów i.. banana wydaje się dziwne, ale efekt niesamowicie zaskakuje. Pamiętajcie tylko, by za każdym razem wszystkie elementy dania spożywać razem. Po prostu, jak to mawiają... "niebo w gębie" ;)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g długoziarnistego białego ryżu
    -4 jajka
    -250 ml passaty pomidorowej (można użyć także krojonych pomidorów z puszki, ale polecam passatę, gdyż nie wymaga odparowywania wody, a sos ma od razu idealną konsystencję)
    -4 ząbki czosnku
    -4 banany
    -mąka pszenna
    -oliwa z oliwek
    -łyżeczka suszonej bazylii
    -kilka listków natki pietruszki
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Arroz a la cubana - ryż po kubańsku z jajkiem i smażonym bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu w lekko osolonej wodzie. Odsączyć i odłożyć na talerz.
    2 ząbki czosnku pokroić. W rondelku (lub na głębszej patelni) rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać czosnek, przesmażyć aż się delikatnie zrumieni. Wlać passatę pomidorową i dodać bazylię. Gotować ok. 5 minut.
    Resztę czosnku pokroić w półplasterki. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić czosnek, przesmażyć aż się lekko zrumieni. Dodać ugotowany ryż. Całość chwilę przesmażyć dobrze mieszając. Odłożyć do miski, przykryć by nie wystygł.
    Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym. Usmażyć jajka sadzone, posypując je posiekaną pietruszką. Ryż wyłożyć na talerze formując "górkę". Na wierzch wykładać jajko sadzone.
    Banany przekroić wzdłóż na pół. Obtoczyć w mące. Usmażyć na tej samej patelni, na której przed chwilą smażyliśmy jajka. Przełożyć na talerze. Podawać z ciepłym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jajka Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować