Swojskie jadło - kapusta z ziemniakami

4.49 (198 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kapusta i ziemniaki to doskonała para. Danie bezmięsne. Coś nie tylko dla wegetarian. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biała kapusta ok. 400 g
    3 łyżki oleju rzepakowego
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    ziemniaki ok. 400 g
    1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami ok.140 g
    łyżka przyprawy do ziemniaków
    łyżka przyprawy do bigosu/dań z kapusty
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Swojskie jadło - kapusta z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić najpierw w grube plastry, a następnie w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać pokrojoną kapustę i smażyć na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek w grube plasterki. Smażyć ok. 10 min, mieszać. Dodać suszone pomidory. Jeśli zbyt duże, to przekroić. Na koniec dodać obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Nalać szklankę przegotowanej, ciepłej wody. Przykryć i na wolnym ogniu gotować/parować aż do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać przyprawę do kapusty, przyprawę do ziemniaków, świeżo mielony pieprz czarny i sól do smaku.
    Swojskie jadło gotowe. Wystarczy jeszcze oprószyć koperkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować