Kapusta i ziemniaki to doskonała para. Danie bezmięsne. Coś nie tylko dla wegetarian. Polecam.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
biała kapusta ok. 400 g
3 łyżki oleju rzepakowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
ziemniaki ok. 400 g
1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami ok.140 g
łyżka przyprawy do ziemniaków
łyżka przyprawy do bigosu/dań z kapusty
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
2 łyżki posiekanego koperku
Swojskie jadło - kapusta z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić najpierw w grube plastry, a następnie w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać pokrojoną kapustę i smażyć na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek w grube plasterki. Smażyć ok. 10 min, mieszać. Dodać suszone pomidory. Jeśli zbyt duże, to przekroić. Na koniec dodać obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Nalać szklankę przegotowanej, ciepłej wody. Przykryć i na wolnym ogniu gotować/parować aż do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać przyprawę do kapusty, przyprawę do ziemniaków, świeżo mielony pieprz czarny i sól do smaku.
Swojskie jadło gotowe. Wystarczy jeszcze oprószyć koperkiem. Smacznego.
Komentarze