Świeżyzna ( skwareczki z cebulą)

4.49 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

rozkosz dla podniebienia, czasami warto zapomnieć o zasadach.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg boczku świeżego, takiego po uboju, stąd nazwa potrawy.
    1,2 kg swieżej łopatki lub okrawek z mięsa chudego
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 duże listki laurowe
    6 sztuk dużej cebuli
    Sól, pieprz kolorowy i ziołowy, Czosnek, Majeranek
    Mielone ziele angielskie 2 duże szczypty
    Mielona gałka muszkatołowa 2 duże szczypty
    2 łyżki Martini Bianco
    2 łyżki oleju czosnkowo paprykowego
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świeżyzna ( skwareczki z cebulą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w talarki.
    Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dość sporą kostkę. Boczek wkładamy do jednej, a chude mięso do drugiej miski. Skropić winem i oliwą. Przyprawić, wymieszać i uklepać. Na wierzch do obu misek rozłożyć cebulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Następnie cebulę odłożyć na bok, a mięso obsmażać partiami na rumiano, zaczynając od boczku i przekładać do rondla. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i ponownie odłożyć ją na bok. Do rondla z mięsem wrzucić ziele, listki laurowe i smażyć pod pokrywą do miękkości. 30 minut przed końcem dodać cebulę i podsmażyć jeszcze. Na końcu doprawić do smaku majerankiem i ewentualnie solą, pieprzem. Zajadać z pajdą świeżutkiego chleba, maczając go w tłuszczyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować