rozkosz dla podniebienia, czasami warto zapomnieć o zasadach.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg boczku świeżego, takiego po uboju, stąd nazwa potrawy.
1,2 kg swieżej łopatki lub okrawek z mięsa chudego
5 ziaren ziela angielskiego
2 duże listki laurowe
6 sztuk dużej cebuli
Sól, pieprz kolorowy i ziołowy, Czosnek, Majeranek
Mielone ziele angielskie 2 duże szczypty
Mielona gałka muszkatołowa 2 duże szczypty
2 łyżki Martini Bianco
2 łyżki oleju czosnkowo paprykowego
Świeżyzna ( skwareczki z cebulą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w talarki.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dość sporą kostkę. Boczek wkładamy do jednej, a chude mięso do drugiej miski. Skropić winem i oliwą. Przyprawić, wymieszać i uklepać. Na wierzch do obu misek rozłożyć cebulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Następnie cebulę odłożyć na bok, a mięso obsmażać partiami na rumiano, zaczynając od boczku i przekładać do rondla. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i ponownie odłożyć ją na bok. Do rondla z mięsem wrzucić ziele, listki laurowe i smażyć pod pokrywą do miękkości. 30 minut przed końcem dodać cebulę i podsmażyć jeszcze. Na końcu doprawić do smaku majerankiem i ewentualnie solą, pieprzem. Zajadać z pajdą świeżutkiego chleba, maczając go w tłuszczyku.
Komentarze