Świąteczne pierniki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne na święta. Sposób na to by spędzić miło czas z rodziną.Można je zrobić nawet 2 tyg przed świętami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    40 dag sztucznego miodu
    40 dag cukru pudru
    25 dag margaryny
    1 łyżeczka sody
    2 opakowania przyprawy do piernika (koniecznie przyprawa bez mączki ziemniaczanej w składzie)
    szczypta soli

    Do ozdobienia:
    barwniki spożywcze,
    posypki,
    groszki,
    cukier puder do lukru
    czekolada typu nutella
    polewy
    pisaki spożywcze
    orzechy
    czekolada mleczna
    lukier plastyczny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczne pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczne pierniki 1. CIASTO PIERNIKOWE:
    - Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, robimy dołek i wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
    - Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
    - Ciasto po rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaczkami nadajemy kształty.
    - Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia.-
    Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).

    WYKONANIE:
    - Przestudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy .
    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i nanosimy na pierniki.
    Ozdabiamy wg własnego pomysłu.Gotowe pierniczki można zapakować w celofan i dać w prezencie komuś bliskiemu.

Porady

Im dłużej poleżą tym będą lepsze .Należy o tym pamiętać by uwzględnić to w przedświątecznym planowaniu. Porcja z kilograma mąki wystarczy na około 200 pierniczków ( zależy od rozmiaru wykrawaczek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować