Świąteczne Aniołki

4.5 (172 ocen)

Aniołki nie tylko są bardzo smaczne, ale także służą jako dekoracja świątecznego stołu. Tak przygotowane pierniki mogą zdobić nasze mieszkanie nawet 2 miesiące.

Składniki:

  • Składniki:

    - 45 dag mąki,
    - 12 dag cukru pudru,
    - 4 łyżki miodu,
    - 6 dag margaryny,
    - 2 jajka,
    - 1 płaska łyżeczka sody,
    - 1 przyprawa do piernika,
    - 1 kopiata łyżka kakao lub dwie płaskie łyżki,
    Lukier:
    - 1 białko,
    - 20-30 dkg cukru pudru,
    - Szczypta soli
    Karmel:
    - 4 łyżki cukru, 1 łyżka wody


Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Świąteczne aniołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szablon 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy pozostałe suche składniki i razem mieszamy. Dokładamy jajka, tłuszcz oraz miód. Zagniatamy energicznie ciasto. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3-4 mm i wykrawamy elementy na aniołka.

    Najlepiej na kartce papieru naszkicować sobie szablony i od nich wycinać pierniki.
    Na jeden aniołek potrzeba 4 elementy: ściana przednia z głową i rękami , ściana tylnia ze skrzydłami i dwie podpórki na boki.
    Wycięte elementy pieczemy około 15 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.

    Gotowe elementy sklejamy za pomocą karmelu i dekorujemy lukrem.
  • 2. LUKIER:
    Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.

  • 3. KARMEL:
    Składniki przekładamy do rondelka i gotujemy razem do uzyskania karmelu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować