Aniołki nie tylko są bardzo smaczne, ale także służą jako dekoracja świątecznego stołu. Tak przygotowane pierniki mogą zdobić nasze mieszkanie nawet 2 miesiące.
Składniki:
Składniki:
- 45 dag mąki,
- 12 dag cukru pudru,
- 4 łyżki miodu,
- 6 dag margaryny,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 przyprawa do piernika,
- 1 kopiata łyżka kakao lub dwie płaskie łyżki,
Lukier:
- 1 białko,
- 20-30 dkg cukru pudru,
- Szczypta soli
Karmel:
- 4 łyżki cukru, 1 łyżka wody
Świąteczne aniołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy pozostałe suche składniki i razem mieszamy. Dokładamy jajka, tłuszcz oraz miód. Zagniatamy energicznie ciasto. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3-4 mm i wykrawamy elementy na aniołka.
Najlepiej na kartce papieru naszkicować sobie szablony i od nich wycinać pierniki.
Na jeden aniołek potrzeba 4 elementy: ściana przednia z głową i rękami , ściana tylnia ze skrzydłami i dwie podpórki na boki.
Wycięte elementy pieczemy około 15 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.
Gotowe elementy sklejamy za pomocą karmelu i dekorujemy lukrem.
2.LUKIER:
Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.
3.KARMEL:
Składniki przekładamy do rondelka i gotujemy razem do uzyskania karmelu.
Komentarze