Surówka żydowska

4.5 (184 ocen)

  • 15 min

Surówka jest smaczna, zdrowa i chrupiąca. Stanowi doskonały dodatek do mięs.

  • 15 min

Składniki:

  • -1/4 główki białej kapusty
    -1/4 papryki czerwonej
    -1 marchewka
    -2 ogórki kiszone
    -12 cienkich plasterków ogórka zielonego (ze skórką)
    -biała część pora
    -sok z połowy cytryny
    -3 łyżki oliwy z oliwek
    -1/2 łyżki octu winnego
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka żydowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę cienko szatkujemy. Wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w cieniutkie słupki paprykę, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz ogórka zielonego. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki. Mieszamy.
  • 2. Sok z cytryny, oliwę, ocet oraz sól i pieprz łączymy ze sobą. Zalewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu, lub chrupiemy samodzielnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować