Surówka jest smaczna, zdrowa i chrupiąca. Stanowi doskonały dodatek do mięs.
15 min
Składniki:
-1/4 główki białej kapusty
-1/4 papryki czerwonej
-1 marchewka
-2 ogórki kiszone
-12 cienkich plasterków ogórka zielonego (ze skórką)
-biała część pora
-sok z połowy cytryny
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 łyżki octu winnego
-sól i pieprz do smaku
Surówka żydowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę cienko szatkujemy. Wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w cieniutkie słupki paprykę, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz ogórka zielonego. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki. Mieszamy.
2.Sok z cytryny, oliwę, ocet oraz sól i pieprz łączymy ze sobą. Zalewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu, lub chrupiemy samodzielnie.
Komentarze