Prosta surówka z młodej kapusty, jabłka, cebuli i papryki z dodatkiem natki pietruszki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki są najsmaczniejsze.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/4 główki młodej kapusty
1 duże jabłko
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 czerwonej papryki
1 duża młoda cebula
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki cukru
3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Surówka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Następnie solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulkę, jabłko starte na tarce o grubych oczkach i posiekaną natkę pietruszki. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki połączyły się dobrze.
Komentarze