Surówka z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta surówka z młodej kapusty, jabłka, cebuli i papryki z dodatkiem natki pietruszki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki są najsmaczniejsze.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
    1 duże jabłko
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 czerwonej papryki
    1 duża młoda cebula
    1/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Następnie solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulkę, jabłko starte na tarce o grubych oczkach i posiekaną natkę pietruszki. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki połączyły się dobrze.
  • o 2. Prosta surówka z młodej kapusty gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować