Taką surówkę z dodatkami możemy podać jako przekąskę , a może stać się samodzielnym , zdrowym posiłkiem . Wykonanie nie sprawia trudności , a to zaledwie kilka minut :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 średnia marchewka
15 cm . białej części pora
Sos :
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu typu greckiego
2 obrane , przeciśnięte prze praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka czubrycy zielonej
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 łyżki soku z cytryny
po 2 szczypty soli i pieprzu
Dodatkowo :
3 jajka ugotowane na twardo
kilka pomidorów mini
posiekany szczypiorek
czubryca zielona
Surówka z kapusty pekińskiej z jajkiem i pomidorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu mieszam , odstawiam .
Kapustę kroję w paski po długości i w paski , dodaję do niej pokrojony w pół plasterki por oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę .
Całość polewam przygotowanym sosem , mieszam .
2.Jajka obieram ze skorupek , kroję na pół .
Na salaterkę wykładam surówkę , układam na niej jajka i pokrojone na pół pomidorki .
Jajka i pomidorki osypuję czubrycą i szczypiorkiem .
Porady
Surówkę z dodatkami najlepiej wykonać przed podaniem .
Komentarze