Surówka z kapusty pekińskiej

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu surówka z pekińskiej kapusty oraz pysznego sosu przygotowanego z majonezu i jogurtu naturalnego.
Do tego kilka przypraw i surówka jak marzenie do obiadu i nie tylko.
Polecam również taką surówkę w któryś dzień świąt na pewno zaskoczy swoim smakiem domowników.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta pekińska 1/2 szt,
    pomidory w puszce 1/2 puszki,
    papryka czerwona 1 szt,
    jajka ugotowane na twardo 3,
    sos;
    majonez według uznania u mnie 5 dużych łyżek,
    jogurt naturalny 200 ml,
    cukier do smaku,
    pieprz i sól do smaku,
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dokładnie umyć oddzielając poszczególne liście.
    Przekroić na ćwiartki i poszatkować przełożyć do miski.
    Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać zimną woda , obrać i pokroić w większą kostkę.
    Kawałek ogórka zielonego po obraniu pokroić w półplasterki.
    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
    Pomidory odsączyć z zalewy.
    Wszystkie składniki połączyć ze sobą , po dokładnym wymieszaniu.
    Przygotować sos;
    Majonez połączyć z jogurtem i przyprawami.
    Wymieszać.
    Surówkę przełożyć na półmisek , obficie polać przygotowanym sosem i oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Porady

Sos równie dobrze możemy dodać do całej sałatki i wymieszać w całości. Pomidory z puszki możemy zastapić mięsistymi pomidorami tylko należy je sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować