Surówka z kapusty

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kapusta, ach! kapusta! No, może tak to nie leciało, a moja twarz nie brzmi znajomo, ale w kółko kapusta mi po głowie 'latała'! Taka na świeżo, z koperkiem i fajnym dressingiem, pasującym do wszystkiego. Taka, drobno poszatkowana to i do kotletów, i do jakiegoś gulaszu przypasi. A i samą można podjadać. Z ptasim mleczkiem też nieźle smakuje. Wiem, bo próbowałem. Musiałem udać, że słodkiego nie jadam, a prawie nakryto mnie podczas ich pałaszowania. Tylko surówka była pod ręką, bo akurat zrobiłem. Tak więc, do czekolady jak najbardziej. A jak nie chcecie czekolady, to zróbcie na tłusty czwartek, do pączków też może się przyda, przynajmniej nie zawadzi, do obiadu w sam raz przypasuje. Bo w taki czwartek po 'styrcie' pączków, coś lekkiego przyda się. Ponoć ostre dobre jest na spalanie, więc chrzanu wtedy nie żałujcie.
Ja wracam do garów, a Was zostawiam z przepisem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g białej kapusty
    1 marchewka
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka chrzanu
    3 łyżki koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z kapusty 1. Kapustę szatkujemy, oprószamy solą, gnieciemy dłońmi o odstawiamy, żeby zmiękła i puściła soki (na koło godzinę). Płuczemy w zimnej wodzie, osączamy na sicie, przekładamy do wysokiej miski.
    Marchew ścieramy na drobne wiórki, razem z koperkiem dodajemy do kapusty.
    Łączymy ze śmietaną, majonezem i chrzanem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować